top of page
Yazarın fotoğrafıirmylmaaz18

DİYETİSYEN NİDA DOĞAN


MERHABA NİDA HANIM ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ KISACA?

2017 İstanbul Gelişim Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünden mezunuyum. Pendik’te bir kliniğim var. Haftanın her Salı günü obezite mücadale için Gözdağı eczanesinde danışan olarak görev alıyorum. Veganlığı ise yakından incelerim.


BİR ÇOK BESLENME ÇEŞİDİ VAR. BUNLARDAN BİRİDE VEGANLIK BİLİYORSUNUZ? VEGANLIĞI BİZE ÖZETLER MİSİNİZ?

Veganlık, özetle hayvan sömürüsüne deneyler, sirkler, hayvanat bahçeleri, beslenme, spor, giyim, kozmetik, bilim amaçlı yani yaşamın hiçbir pratiğinde yer vermemektir ve bu sömürüye karşı çıkmaktır. Tamamen bir yaşam tarzıdır sadece beslenmeyle kısıtlı değildir. Doğru veya yanlış bir beslenme türü diyemem bu yanlış olur.


VEGANLAR PROTEİNİ NERDEN ALIR ?

Birçok bitkisel üründen protein alınabiliyor. Başlıca kuru bakliyatlar, tahıllar, sebzeler, tohumlular. Bir kase mercimek çorbasından, bir avuç kuru bakliyattan beş gram protein alırsınız. Aslına bakılırsa normal beslenen et tavuk üreten biri için veganlar daha çok protein almış oluyor.


VÜCUT İÇİN GEREKLİ TÜM PROTEİNLER ETE ALTERNATİF GIDALARDAN ALINABİLSE DE B12 NİN YERİNİN ASLA DOLDUURULAMAYACAĞINI SIK SIK DUYUYORUZ. TAKVİYE OLARAK DIŞARIDAN B12 DESTEĞİ ALMASI GEREKLİ Mİ?

B12 topraktaki siyanobakterilerden sentezlenen bir tür vitamindir. Ancak şu an yenilen etlerin birçoğunda B12 tıpkı bizler gibi takviye yoluyla temin ediliyor. B12 almak uğruna antibiyotikler, kolesterol, doymuş yağ, büyüme hormonları almak yerine takviye yoluyla bunu halletmek daha sağlıklıdır. Vegan olanların vegan olmayanlara göre B12 eksikliği sadece yüzde bir daha fazla.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page