top of page
  • Yazarın fotoğrafıirmylmaaz18

VEGAN HABERLER

Güncelleme tarihi: 19 Tem 2022


İnsan eti' tadındaki vegan burger ödül kazandı

Sadece Cadılar Bayramı'na özel üretilen 'insan eti tadında vegan burger' ödüle layık görüldü. İsveç merkezli firmanın yöneticisi Henrik Åkerman, "Misyonumuz insanların yemek yeme şeklini değiştirmek" diye konuştu. Firma, insan etinin tadının "saatlerce araştırıldığını" kaydetti.

İsveç merkezli bitki bazlı protein üreticisi Oumph!'un ürettiği burger, 20-24 Haziran'da Fransa'da düzenlenen Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde Marka Deneyimi & Aktivasyonu kategorisinde Gümüş Aslan'a uzandı.

Firma, söz konusu burgeri Cadılar Bayramı için bir kereye mahsus olmak üzere ürettiğini Ekim 2021'de duyurmuştu. Üretiminin Cadılar Bayramı'ndan sonra durdurulduğu bildirilmişti. Yapılan açıklamada "Durdurulmasaydı bu ürkütücü olurdu" ifadelerine yer verilmişti.


Independent Türkçe'nin aktardığı habere göre; insan eti fikri ürkütücü olsa da, firma aslında bu hamleyle hayvanlardan yapılan ürünlerin kökenini sorgulatmayı amaçladığını bildirmişti.


İNSAN ETİNİN TADI SAATLERCE ARAŞTIRILDI

Oumph!'un kurucu ortağı Ankan Linden, bu burgerin merak uyandırmasını ve biraz da iğrendirmesini beklediğini söylemiş ve fikrin insanları rahatsız etmeyi amaçladığını vurgulamıştı. Firma, insan etinin tadının "saatlerce araştırıldığını" kaydetmişti.


Ürün, fastfood zinciri Burger King ve reklam ajansı Ogilvy'nin Brezilya'da hayata geçirdiği Burger Glitch kampanyasının Altın Aslan'a ulaştığı kategoride ikinci seçildi.


"MİSYONUMUZ İNSANLARIN YEMEK YEME ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRMEK"

Oumph! yöneticisi Henrik Åkerman, ödül ve çalışmalarından gurur duyduğunu söyledi:


"Misyonumuz insanların yemek yeme şeklini değiştirmek. Görevimiz, bu değişimi gerçekleştirmek için yaratıcılığı bir araç olarak kullanmak. Küçük bir markayız. Bu yüzden cesur ve bazı sınırları zorlamaya hazır olmamız gerekiyor. Bence bu ödül tam da bunu yaptığımızın iyi bir örneği."







Bebeği yetersiz beslenmeden öldü: Vegan anne mahkeme tarafından suçlu bulundu

ABD’de vegan beslenen bir anne 18 aylık bebeğine de vegan beslenme uyguladıktan sonra bebeğin hayatını kaybetmesiyle birinci derece cinayetten suçlu bulundu. 2019 yılında 18 aylık Ezra O'Leary, yetersiz beslenmeden dolayı yaşamını yitirmişti. Ezra’yı sadece çiğ sebze ve meyveyle besleyen anne baba o tarihten beri yargılanıyordu.

Florida eyaletinde yaşayan Shelia O’Leary, kendi gibi vegan beslenmesini istediği 18 aylık bebeğini yalnızca sebze ve meyvelerden oluşan kısıtlayıcı bir diyetle besledi. Bebek, 2019 yılında hayatını kaybetti.

Bebeğin ölümü sonrası yargılanan O’Leary, birinci derece cinayet, ağırlaştırılmış çocuk istismarı, ağırlaştırılmış cinayet, çocuk istimarı ve iki çocuk ihmâli olmak üzere altı suçtan suçlu bulundu.


Aynı suçlardan yargılanan tutuklu baba Ryan O’Leary’nin davası sürüyor.


ANNE VE BABA SUÇUNU KABUL ETMEDİ

Anne ve babanın her ikisi de suçlamaları reddetti ve daha önce 30 yıl hapis cezası teklif eden savunma anlaşmasını kabul etmedi. Çiftin ciddi şekilde yetersiz beslenmiş, sarı tenli ve çürük dişleri olan iki büyük çocuğu daha var.


Doktorlar, Ezra Eylül 2019'da öldüğünde, çocuğun bir haftadır beslenmediğini tespit etmişti. Annesi, Ezra diş çıkardığı için onu sadece emzirdiğini söylemişti. Cinayetle suçlanan Sheila ve kocası, Ezra'nın nefesinin kesilmesi üzerine 911'i aradı.


Ezra'nın anne ve babası cinayet suçlamasını kabul etmedi ve savcıların anlaşma taleplerini reddetti.


GERÇEKLER OTOPSİDE ORTAYA ÇIKTI

Öldüğünde sadece 7.7 kilogram olan Ezra'ya yapılan otopside çocuğun açlık ve susuzluk gibi hayati durumlardan dolayı karaciğerinin çalışmadığı ve ellerinin ve ayaklarının da şişmiş olduğu açıklanmıştı. Eyalet Savcı Yardımcısı Sara Miller duruşmada “Çığlıklarını görmezden gelmeyi seçti. Kemiklerini görmek için teraziye ihtiyacı yoktu” demişti.


18 aylık bebek Ezra’nın yeterli beslenmediği ve “açlıktan öldüğü” belirtildi. Mahkemede, bebeğin hayatını kaybettiğinde 7 aylık bir bebeğin olması gereken kiloda olduğu da aktarıldı.





Vegan peynire yasağa dava

Vegan Derneği Türkiye, vegan peynirlerin üretimine ve satışına yasak getiren yönetmelik maddesinin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı.

“Vegan peynir”lere yönelik yasaklama, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne eklenen “Bitkisel yağ ve diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez” ibaresiyle başlamıştı. Yönetmelik uyarınca, bitkisel ürünlerden elde edilen peynir alternatiflerine “peynir” denemeyeceği belirtilirken, yapılan denetimlerde de cezalar yazılmaya başlandı.

Vegan tüketiciler ve vegan peynir üreticileri tarafından kendilerine gelen şikâyetler sonrası da Vegan Derneği Türkiye, yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için Danıştay’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Dernek aynı zamanda, yasak kapsamında yüksek miktarda para cezası kesilen bir vegan peynir üreticisinin bakanlığa açtığı davaya da bu hafta içinde müdahillik başvurusu yapacağını açıkladı. Dava dilekçesinde, iptali istenen maddelerin Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiği, üretici haklarının orantısız ve dayanaksız bir şekilde ellerinden alındığı vurgulandı.


Öte yandan söz konusu düzenlemeye karşı imza kampanyası da başlatıldı. Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasına yüzlerce vegan yasağın kaldırılması talebinde bulundu.


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page