top of page
  • Yazarın fotoğrafıirmylmaaz18

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR 10 ADIMDA

1.Veganlık Ve Vejetaryenlık aynı şeydir



Tabii ki değil. Vejetaryenlar et ürünleri tüketmeseler bile, süt ve yumurta ürünlerini, hayvanlara zarar verecek şekilde üretilmediği sürece tüketiyorlar. Diğer yandan veganlar hayvansal tüm gıdalardan uzak duruyorlar ve sadece bitkisel besinler tüketiyorlar. Eğer bitkisel tabanlı bir tüketim hayatına başlamayı düşünüyorsanız, önce vejetaryenliği, deneyip daha sonra veganlığa geçiş yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.

2.Diğer insanlara nazaran daha iyi bir insan olmak için vegan olunur


Birinin vegan olmasının altında tabii ki birçok sebep yatabilir. Mesela hayvanların zarar görmesini istememek, çevreyi korumanın gerçekten bir parçası olmak ya da daha sağlıklı bir yaşama kendini adamak gibi.

Bir yandan şöyle düşünebilirsiniz ve bizce bu yanlış olmaz: insanlar bu yaşam tarzını seçerek gerçekten çok büyük bir karar verdikleri için diğer insanlardan duyarlı kabul edilebilir.

3. Vegan olmak çok maliyetlidir


Aslında mit olmasına bile anlam veremediğimiz bir düşünce bu. Çünkü markete giderseniz sebzelerin, etlere göre çok daha ucuz olduğunu siz de göreceksiniz. Yani eğer veganizm yaşam tarzını benimsemeyi düşünüyorsanız bu bilgi, sizi sakın yolunuzdan döndürmesin.

4. Takviye alınmasını gerektirdiği için vegan olmak sağlıklı değildir


Bazı insanlar, dışarıdan alınan takviye ilaç sayısına göre veganizmin sağlıklı olup olmadığını değerlendiriyor. Tamamen yanlış bir değerlendirme. Tüm yiyecek çeşitlerini barındırmayan herhangi bir diyet de takviyeye tabii tutulabilir mesela keto diyeti ya da Atkins diyeti.

Veganlar B12, D vitamini, demir gibi değerlerde eksiklik yaşayabilir. Tabii ki bu eksiklikleri dışardan aldığı takviyelerle giderebilirler ve bu, diyetin sağlıklı olmadığını göstermez.

5. Veganizm sadece yemekle alakalıdır


Yanlış. Kaç ürünün hayvansal ürün barındırdığını duysanız şaşırırsınız. Makyaj ürünlerinden tutun da kurutma makinesi mendiline kadar tüm ürünler hayvansal ürün içerebilir. Dolayısıyla veganlar bunlardan da kaçınmalıdır. 100 milyonun üzerinde hayvan, her gün kullandığımız bu ürünler, üzerlerinde test edilirken ölüyor. Yani vegan olmaya karar verirseniz bunları da araştırmanız sizin için en iyisi.

6. Vegan olmak zor bir şeydir


Bu bilgi tamamen asılsız! Yeni bir yaşam tarzını benimsemek, neredeyse tüm alışkanlıkları değiştiriyor dolaysıyla tabii ki kolay değil ama bu aynı zamanda tek gecede yapılacak bir şey değil. Engellemeniz gereken can çekmeleri, öğrenmeniz gereken tarifleri var. Ve tabii ki etiket okumayı da öğrenmeniz gerekiyor. Bunların hepsini zamana yayarsanız zor değil ancak bir gecede böyle bir işe kalkışırsanız bu miti kendinizce desteklemiş olursunuz.

7. Veganlar dışarıda yemek yiyemezler


Dışarı yemeğe çıktığınızda menüde eğer veganlar için özel yemekler yoksa, hangi yemeklerin neler içerdiğini bilmek veganlara kalmış. Tabii ki vegan yemek pişirmeyi bilmeyen şeflerin olduğu restoranlar var ama artık veganların sayısı eskisi kadar az olmadığı için çoğu restoranda vegan yemekler mevcut. Yani aslında ne yiyip yiyemeceğini bilen bir vegan olduğunuzda her restoranda karnınızı doyurabilirsiniz.

8. Vegan yemekleri doyurucu olmaz


Vegan yemeklerinin sayısının az olduğunu düşünürseniz veganların aç kaldığını da düşünmeniz tabii ki normal. Bazı insanlar veganların sadece sıkıcı salatalarla beslendiğini düşünüyor. Ancak veganlar baklagil de tüketebiliyor. Yüksek protein barındıran baklagillerle aç kalmanın mümkün olmadığını bildiğinizi düşünüyoruz.

9. Veganlar ağırlık kaldıramazlar


Çok eskiye dayanan ve oldukça yanlış olan bir bilgi var: Protein sadece etten alınır.

Protein barındıran et dışında çok fazla besin var: tofu, soya, baklagiller, tahıllar, mantar… Bu besinleri tüketince vücudunuza protein almış oluyorsunuz ve kaslarınızın gelişmesine yardımcı oluyorsunuz. Böylece ağırlık kaldırabiliyorsunuz.

10. Vegan olmanın sağlıklı yanı yoktur


Vegan beslenme, sağlığınız için muhteşemdir. Amerikan Beslenme Vakfı’na göre veganların kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı veya yüksek tansiyon geliştirme riski et yiyenlere göre çok daha azdır. Veganlar, kolesterol ve doymuş hayvan yağı gibi ette bulunan, sizi hantallaştıran ve hasta hissettiren tüm ağır maddeler olmaksızın sağlıklı olmak için ihtiyaç duydukları bitkisel protein, lif, mineraller gibi tüm besin maddelerini alırlar.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page